top of page

Как да почистим дебелото черво за колоноскопия?

Updated: Apr 15


КАК ДА ПОЧИСТИМ ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО ЗА КОЛОНОСКОПИЯ? Три важни неща:

ПЪРВО - ОПРЕДЕЛЕНО количество разтвор се изпива - МИНИМУМ 3 ЛИТРА. (В България има два препарата - Fortrans - всеки прах се разтваря в 1 литър вода или Endofalk - всеки 2 праха се разтварят в 1 литър вода).

ВТОРО - скоростта, с която се приема разтворът е важна - 1 ЛИТЪР НА ЧАС което значи през 10 мин. по една водна чаша на екс.

ТРЕТО - ПОНЕ 6 ЧАСА ПРЕДИ да започнете почистването НИЩО ПРЕЗ УСТАТА освен вода. Сладки или солени течности също не бива! - намаляват ефекта на почистването.

ВАЖНО: от качеството на почистването зависи НЕ САМО ТОЧНОСТТА на изследването, но и БЕЗОПАСНОСТТА и ЛЕКОТАТА с която ще бъде извършена колоноскопията!

Има и вариант, при който разтворът, който се изпива се разделя на две части - 2 литра предния ден и 2 литра рано сутринта в деня на изследването. Този начин не е подходящ ако изследването ще бъде с анестезия преди обед.

Подробности намерете в прикачените .pdf и .docx файловеи видеото в линка по-долу (английски).

- в последната година се появи нов препарат за почистване- Plenvu. Той

се състои от две различни части, които се разтварят и изпиват отделно последователно. необходимото количество течност, заедно с водата, която се изпива допълнително, е два литра. Подробна иструкция - вж третия прикачен файл

FORTRANS
.pdf
Download PDF • 116KB
Endofalk-Фортранс
.docx
Download DOCX • 34KB
Plenvu Patient material - Penchev-edition
.pdf
Download PDF • 523KB


 


2,489 views0 comments

Recent Posts

See All

Нужна ли е упойка за ендоскопските изследвания в гастроентерологията - колоноскопия и гастроскопия?

АНЕСТЕЗИЯ ЗА ЕНДОСКОПСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ в гастроентерологията- митове и реалност?. МИТОВЕТЕ : 1. Под обща упойка изследването винаги се извършва по- лесно - точно обратното - когато пациентът не е в съ

Кой се нуждае от колоноскопия?

Кой се нуждае от колоноскопия? 1.) Повече от 3 месеца- примеси на кръв, слуз в изпражненията. Появата на ясна кръв след изхождане обикновено се дължи на хемороиди, но също е необходима колоноскопия да

Comments


bottom of page